Lidt nostalgi, billeder til RICHS samlehæfter.

af Steffen Dresler, 17/2 2019, 15:27 (1895 dage siden)

God eftermiddag til alle

Engang imellem falder man over et billede og tænker, ”at det har jeg set før”. Således også i dag, hvor jeg ledte efter nogle helt andre billeder på det elektroniske arkiv ved det kongelige bibliotek.
Korrekt, det var et billede der (spejlvendt) blev anvendt i RICHS albumet ”UD I VORT SKØNNE LAND” fra 1935.
Selvfølgelig var en af datidens udgivelser ”for raske piger og drenge” som denne, sponsoreret af DSB og forordet i samlehæftet var skam allerbødigst skrevet af Generaldirektøren selv. Finere kunne det ikke blive dengang.
Så herunder forbilledet der i bibliotekets arkiv ikke siger andet end fotograferet i 1934 og så dets arkivnummer og andre administrative informationer. Lige under dette ”billedet/tegningen” i RICHS albummet til sammenligning.

[image]
DSB litra R I nr. 950, arkiv Det kongelige Biblioteks elektroniske arkiv nr. JC_K_3752

[image]
DSB litra R I nr. 950 spejlvendt, RICHS

Tilbage i 1993 fandt Torben Andersen og jeg (til udgivelsen "Under vingehjulet DSB 1930-1939" fra Lokomotivet) et billede på loftet i Sølvgade i en flyttekasse med primært Foto-Service billeder og også her var en genkendelsens glæde. Det viste nogle tankvogne fotograferet ved Langeliniebroen, bl.a. ZE 502 934 fra SHELL med gul tank og de kendte muslingeskaller. Men i RICHS albummet havde tegneren med sin kunstneriske frihed (og sikkert ussel mammon) ændret vognenes beskriftning til at tilhøre DDPA/Standard Oil.
Ja, datidens udgivelser var altså heller ikke altid hvad de udgav sig for billedmæssigt og det er da nok IKKE blevet bedre!

Med venlig hilsen
Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak