Løbske jernbanevogne ...

af NielsJ_Esbjerg, Esbjerg, 1/4 2020, 12:16 (1486 dage siden)

Man hører af og til om historier om jernbanevogne, der af en eller anden grund løber væk ...

Jeg vil lige fortælle en historie om en oplevelse, som gav mareridt mange år efter:

Sidst i 1980'erne var jeg stationsbetjent på Esbjerg Station, og dengang var der rangermaskiner overalt. Det kunne gå lidt vildt for sig indimellem, alt efter hvem der var rangerleder.
Der blev stort set altid slået slag med godsvogne, læssede som tomme, for det var meget tidsbesparende.
Det kunne gå galt, og det gik galt. Mange gange. Afsporede vogne, smadrede puffer, smadret gods ... men en fredag aften i 1988 havde jeg en "nærved-oplevelse" jeg aldrig glemmer:

Min rangerleder slog slag med nogle vogne ned i et tomt spor, fra sydenden af banegården. Det går meget svagt opad fra syd, og flader ud, og derefter går det nedad ud mod udkørslen af stationen og p-risten (Vaskepladsen). Vognen fik rigeligt, og farten var al for høj. Samtidig var Intercity-toget 159 på vej til at blive rangeret væk til p-risten, og de to spor rendte sammen i nordenden. Rangerlederen fik kolde fødder, og beordrede MH'en bagefter den løbske vogn, og vi kørte alt det vi kunne, og indhentede vognen, som trillede med vel 15-20 km/t. Vi tilpassede farten, og jeg sprang af MH'eren i farten, løb ind foran MH'en i fuld fart, og fik koblingen af krogen, og fangede vognen med den - stadig i fuld fart. Da jeg fik krogen på, bremsede MH'en, og vi stoppede.
Øjeblikket, hvor jeg løb ind foran MH'en i fuld fart, glemmer jeg aldrig! Var jeg snublet ... !
Men vi fangede vognen, og undgik et større sammenstød med Intercitytoget :)

Og til dem der ikke er klar over hvad det betyder at "slå slag":
Alle godsvogne vi rangerede med, var udlignede, dvs at bremserne var uvirksomme. Så kunne man koble den fra lokomotivet og skubbe dem, til de trillede af sig selv. Det kunne man gøre med en enkelt vogn, men også med et helt træk. Som regel fik de tilpas så de stoppede af sig selv, andre gange var der en mand med en bremse, eller der var en der stod klar med en "hund" (Hemsko). Og nogle gange gik det galt.

Jeg har sågar prøvet at slå slag med en godsvogn (gs) som skulle med bagpå sovevognen på nattoget - med passagerer i sovevognen, vel at mærke! Så bremsede man vognen ned, sprang af i farten, løb ind foran og fangede koblingen så man koblede de to vogne sammen. Sjovt, men farligt.

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak