Hvilke tog ses her

af Jens Bruun-Petersen, 1/4 2020, 21:47 (1486 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Den mystiske lokomotivtype dukker op andre steder. Niels Munch er på sporet, og jeg forfølger sporet lidt længere. På postkortet fra Hvidding Bhf, lokomotivet til højre: Se på røgkammerdøren, der næppe kendes fra preussiske lokomotiver. Et postkort fra Rejsby station længere sydpå viser et lokomotiv med den samme røgkammerdør:
[image]
Marskbanelokomotiv i Rejsby, ca. 1900. (Postkort, Danmarks Jernbanemuseum)

En togmaskine med karakteristisk kedel og fyrkasse og akselanordning B 2, her i Rejsby omkring århundredskiftet. Jeg forestiller mig, at det er et lokomotiv fra det Slesvig-Holstenske Marskbaneselskab, der blev overtaget af de preussiske statsbaner omkring 1890. De overtagne maskiner har sandsynligvis kørt et stykke tid på hjemmebanen, indtil standardtyper tog over.

[image]
Marskbanelokomotiv med ballasttog i grusgrav ved Uge, som ligger nordøst for Tinglev. (Udsnit af postkort, Danmarks Jernbanemuseum)

Marskbaneselskabets maskiner blev måske flyttet til mindre fashionable ttjenester som dette tog. Her ses røgkammerdøren ikke ret tydeligt, til gengæld ser vi maskinen i sin fulde længde med sin Belpaire-kedel. Mit kendskab til preussisk vognmateriel er ikke tilstrækkeligt til at fortælle noget om ballasttogets togførervogn.

Venlig hilsen
Jens


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak