Roslagsbanan - 1985 - film

af Niels Munch, 15/3 2021, 14:04 (1156 dage siden) @ Claus E. Hansen
redigeret af Niels Munch, 15/3 2021, 14:28

Tak for link, Claus, til en fin film, der skildrer Roslagsbanen, inden "blåvagnerna" kom, men efter indførelse af styrevogne:

[image]Roslagsbanetog - med UBp 116 nærmest - på Lindholmen station 1988. Foto: Welander, Lennart. www.digitaltmuseum.se - ID: JvmKBDM04318 (CC BY-SA).

Roslagsbanan anvendte sine motorvogne, der kunne multiplekøres, med en eller to personvogne imellem og sparede dermed omløb på endestationerne. Men for at køre mere rationelt lod man i 1984 18 personvogne ombygge til styrevogne. Järnvägsinspektionen mente, at banen, med den type koblinger, der benyttedes, højst kunne sætte 2 vogne "på næsen" af en motorvogn.

Derfor kunne man se en oprangering med 4 vogne (heraf 1 motorvogn), som på billedet ovenfor, og endog med 5 vogne, hvor motorvognen gik i midten med en person- og en styrevogn på hver af sine ender. Disse forskellige oprangeringer ses netop på filmen.

Styrevognene, der litreredes "UBp", leveredes for de førstes vedkommende med "BUp" påmalet, hvorfor de fik det blivende kælenavn "Buppar", og et styrevognstog blev et "Bupptåg". Så slap man også for det besværlige "manövervagnar" :-) .


Bedste hilsener
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak