Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

144 blandede billeder + lidt copyright spørgsmål mv. (Generelt)

af UTJ, 23/2 2012, 21:58 (4447 dage siden) @ Steff
redigeret af UTJ, 23/2 2012, 22:14

Du er inde på mange rigtige ting. Men det er altså bare heller ikke sådan at et museum overtager rettighederne, fordi billedet havner i en museumssamling. Jernbanemuseet betaler således også til rettighedshaverne hvis f.eks. et pressefoto i museets samling offentliggøres. Nogle billeder har DSB og museerne erhvervet den fulde ophavsret til, men det er undtagelsen fra hovedreglen.

Faktisk skal man altid spørge rettighedsheveren uanset hvordan man har skaffet sig en kopi af et billede før offentliggørelse. I praksis kan det vise sig umuligt, da ophavsret som sagt kan sælges eller på anden måde kontraktligt overdrages. Det er et indviklet område, gående til det håbløse.

Den bemeldte samling ser dog ud som om at koncentrere sig om to rejser til DK, nemlig 1961 og 1966 og disse billeder kan godt være fra én og samme fotograf. Om det så er fotografen der har lagt dem ud er nok uvist (tvivlsomt, hvis man kigger på maks-formatet i pixler), men sålænge der ikke er tale om et værk, men om et billede, så er fotografier før 1970 frit tilgængelige. Men husk lige EVP's rigtige om konduite, dvs. spørg alligevel.

En lille ekstradetalje er at ophavsret mht opdelingen i 'billeder' og 'værker' sikkert ikke er ens i alle lande, så en offentliggørelse kan godt være lovlig i fx Danmark uden samtykke, mens den er ulovlig eller kan gøres til genstand for erstatning i ét andet.

Suk!


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Svenska-lok
Indsend billeder
Motordriftens indførelse ved DSB
Motordriftens indførelse ved DSB

I Vingehjulet 1951 nr. 2 har vi fundet denne artikel, der beskriver nogle af de genvordigheder, DSB havde med den første motorvogn ´Hønen´ i 1923 til MR-vognene der blev bygget af A/S Frichs og A/S Scandia i fællesskab.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak