Faxe Jernbanes sporviddde?

af Carsten, Valby, 3/3 2014, 15:13 (3709 dage siden) @ Niels Munch
redigeret af Carsten, 3/3 2014, 16:07

Hej Niels

Morsomt at se sporvidden opgivet til 791 mm.

Denne ret sjældne sporvidde har jeg set angivet en del andre steder for FJ og blandt andet også i papirene for FJ 7, som i sin tid er leveret med Viggo Bendz som agent/importør.

Det morsomme består i at de 4 lokomotiver (FJ II, FJ IV, FJ V og FJ I(2))som FJ i sin tid fik leveret fra Krauss, alle af denne fabrik angives at have sporvidden 785 mm, som er en knap så sjælden sporvidde.
785 mm svarer til 2½ preussisk fod, uden af have nogen dokumentation for det overhovedet, kunne jeg da godt finde på at gætte på, at FJ´s første lokomotiv FJ I(1)kunne have haft denne sporvidde.
Det forekommer ikke mig sandsynligt, at man gennem årtier skulle bestille lokomotiver i en sporvidde afvigende fra banens egen sporvidde og så næsten 50 år senere komme i tanke om at man egentlig skulle bruge lokomotiverne med 791 mm sporvidde.
Min tanke er, at FJ på et eller andet tidspunkt er blevet i tvivl om egne normer og i forbindelse med bestillingen af et diesellokomotiv har målt sporvidden med en gammel slidt tommestok og målt sig til den 6 mm større sporvidde.

Med venlig hilsen

Carsten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak