Faxe diesellok (+ lidt OT)

af Niels Munch, 3/3 2014, 08:55 (3709 dage siden) @ Lkf-Bw

Hej Bo,

Tak i lige måde, hyggelig tradition!

Tja, Faxe Jernbane A/S (FJ, datterselskab af Faxe Kalk A/S) ophørte, da ØSJS pr. 01.01.1977 købte FJs infrastruktur for 1 kr. Som bekendt fortsatte kalktransporterne ad 3-skinnesporet, indtil lastbilerne overtog i 1983, hvorefter tredieskinnen bortfaldt under spormoderniseringen.

I skødet var bl.a. indskrevet, at Faxe Kalk A/S havde forkøbsret, såfremt ØSJS måtte ønske at afhænde hele eller dele af omhandlede baneareal. Denne forkøbsret blev partielt aflyst i 2003 ved udstykning og frasalg af stationsbygningen i Fakse Ladeplads. Og i 2004 aflystes hele forkøbsretten i øvrigt i f.m. den matrikulære berigtigelse af overdragelsen af Østbanens infrastruktur til Hovedstadens Lokalbaner A/S (HL).

I begyndelsen af 1990'erne blev jeg ringet op af en ung og interesseret fuldmægtig i Trafikministeriet (eller hvad det nu hed dengang). Hun administrerede "de fine frikort" og ville gerne vide, om en navngiven person (= den daværende direktør for Faxe Kalk A/S) stadig var direktør for Faxe Jernbane og dermed stadig berettiget til "det fine frikort", som ministeriet hidtil - rutinemæssigt, men mod behørig kvittering - havde udstedt til ham.

Gæt selv, hvad mit svar var .....

Bedste hilsener
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Skive - Vestsalling Jernbane 1924 - 1964
Skive - Vestsalling Jernbane 1924 - 1964

Dette hæfte på 32 sider om Vestsallingbanen blev udgivet af Jernbanehistorisk Selskab i 1964 i anledning af banens 40 års jubilæum. I hæftet fortælles om banens forhistorie, anlæg, drift, stationer rullende materiel, nedlæggelsen osv.

Læs mere
ContecRail

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak