Faxe Jernbanes sporviddde?

af Peter Andersen, Hedehusene, 4/3 2014, 10:35 (3708 dage siden) @ Niels Munch

Det er emne, der nok ikke finder en løsning.
Men faktisk står der i leveringspapirerne på de 3 store diselloks 792 mm .
Det eneste sted, jeg kan huske at have set 791 mm, er i Bay's bøger. Det er vel kort og godt et spørgsmål om at finde ud af, om der er angivet noget om sporvidde i de oprindelige papirer fra banens anlæg, eller om der blot står en "smalsporet" jernbane. Evt. om der et sted skulle foreligge papirer om, hvor vognene blev fremstillet.
De første damplok fra Karlsruhe (i Baden) er også angivet med 785 mm. Eftersom man tilsyneladende kun fik det ene af disse leveret på grund af den tyske borgerkrig, blev Faxe nødt til at finde et andet, og det blev så lokomotivet fra Oberschlesien. Og det var blevet bygget i Wiener Neustadt i Østrig. Eftersom Faxe stod og manglede bruge et lokomotiv, har man næppe spildt tid på at ændre sporvidde på det for 6-7 mm skyld.
At der står 31" på tegningen er et vidt begreb, hvis man ikke ved hvilken slags tommer der er tale om. Selv i de gamle tyske delstater havde man forskellige opfattelser af hvor stor en tomme var. (Efter sigende afhængig af hvor store sko, kongen brugte).


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak