Et noget atypisk motiv? (Industribanelokomotiver)

af Bent Hansen, 20/5 2022, 09:16 (707 dage siden) @ Lars

Hej igen.

Tja. Siden sidst er der da kommet noget at arbejde med.

Ulbjerg Mergelselskab ligner bedst. Det var Hoffmann, og det var før Første Verdenskrig. men Hoffmann brugte jerntipvogne! Den er afskrevet.

Ullits eller Vest Himmerland var WT&K og de brugte kassevogne. Og her ses netop i nærbillede Niels' parrade af lokomotiver. Dette selskab var lidt senere. Før krigen med mindre entreprenører og efter med det nye, stor Wright, Thomsen & Kier. Målebordsblade viser nok hus som det med de to skorstene, men ikke skuret. Jeg afviser ikke, men tvivler.

Opløbet plejede at være en udflugt for andelshaverne med hustruer. Eller blot lokale. Altså et mergelselskab.

Aggersund. Ja landskabsmæssigt køber jeg den gerne. Meget gerne. Den forklarer også skuret. Et kalkleje ser jeg meget gerne, da kalk lettere end mergel dannede en afgravningsflade, som vist. Men det store lokomotivopløb og de mange vogne??? Kalken skulle jo blot fra lejet til værket og derop til udskibningsbroen. Jeg har faktisk aldrig hørt om lokomotiver i Aggersund, og jeg har heller intet om spor her. Men ok, mit arkiv er ikke fuldt dækkende.

Der var i øvrigt kun et mergelselskab, der kørte kalk. Morsø. En avis taler godt nok om kalk ved et andet leje/selskab, men havde journalister forstand på agurkesalat?

Kommer jeg videre, vender jeg tilbage, hvis ikke nogen kommer mig i forkøbet.

Mvh. BH.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak