Farve på metalrammer på harmonikaer på personvogne

af Steffen Dresler, 19/5 2023, 12:59 (435 dage siden) @ TKVJ M 4

Kære TKVJ

I sin tid da vi restaurerede (genopstod fra de...) CIWL sovevognen på Centralværkstedet i København, måtte vi konstatere at "harmonikadugen" på WL´ern var mørnet og ødelagt og kunne ikke repareres på nogen måde.

Ovre i Trælageret - de gamle store træbygninger ved bagindgangen fra O. Bussesvej - vidste jeg der lå en mængde reservedele til personvogne (og fronter til diesellokomotiver!!) mv. Altså over med en lygte og se hvad der var og om man evt. kunne finde noget kanvas. Og stående på en træhylde fandt jeg to spritnye (ikke brugte) standard DSB harmonikaer med beslag, der herefter blev kørt over på værkstedet til Per, som var mester for at få dem ført til CIWL standardt. Bl.a. anvendtes andre bøjler end de DSB anvendte.

Nå, dit spørgsmål. Metal rammerne både mod anden fremmed harmonika som ind mod gavlen samt alle de andre harmonikadele (hængere og beslag) var malet sort blank. Og det var et hyr at få rammerne af og tilpasset (og sy) CIWL standard. Men der var jo gode håndværkere i museumstog.

Farven på kanvassen (bælgen) var den normale lyse, den var IKKE farvet, muligvis imprægneret.
Jeg har millioner af billeder af dimser og dippedutter fra vognen, men af en eller anden årsag INGEN af harmonikaerne, så du må lige en tur på nettet.

Men altså, alt metal med rammerne sorte blanke og kanvasse lys beige eller hvad den nu hedder, se helst billeder.

Bedste hilsener og god fornøjelse med dine vogne

Steff


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Togbelysning
Togbelysning

Denne artikel stammer fra bogen ´De danske statsbaner 1847 - 1947´ udgivet af DSB, og gennemgår udviklingen indenfor togbelysningen i de første 100 år af dansk jernbanedrift lige fra stearinlys til 24 volts elektriske pærer.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak