Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Nye el lokomotiver til kørsel til, fra og gennem Danmark (Generelt)

af Lasse Toylsbjerg-Petersen, 21/7 2016, 10:26 (2836 dage siden)

I går offentliggjorde Hector Rail købet af fem Siemens Vectron lokomotiver med option på 15 yderligere. De fem lokomotiver leveres til kørsel i Sverige og Norge. I optionen indgår muligheden for at anskaffe lokomotiver til kørsel på godskorridoren Tyskland - Danmark - Sverige.

Hector Rail er dog ikke de første til at indgå optioner på lokomotiver til kørsel gennem Danmark. Således har leasingselskaberne ELL (ved seneste kontrakt på 50 Siemens Vectron), Railpool (ved seneste kontrakt på 63 TRAXX AC3) og leasingselskabet AKIEM (ved seneste kontrakt på op til 100 TRAXX el-lok) sikret sig muligheden for at bestille nye lokomotiver til kørsel gennem Danmark. I forvejen har tyske DB i sin rammeaftale på 450 TRAXX AC3 bestilt muligheden for at få lokomotiver til kørsel til fra og gennem Danmark.

Det interessante ved disse mange muligheder er, at de alle er gældende på relativt kort sigt (leverance 2018 - 2021). Der er altså mange, der tror på en fremtid for jernbanegods og lokomotivtrukne persontog (rart at vide, at man ikke er den eneste :-))

Grunden til at alle kontrakter kun er optioner er, at markedet stadig venter på en "troværdig"* udmelding fra Banedanmark på status for Signalprogrammet og en eventuelt ændret udrulningsplan. Alle vil helst undgå at investere i den dyre STM box, som ikke kan tjenes hjem i den korte periode, hvor den skal anvendes. Der er nemlig stor risiko for, at godskunderne kun lader deres kontrakter med operatørerne gælde, mens der skal bruges STM, og derefter udbyder på ny, hvor en ny operatør med trækkraft uden STM kan overtage trafikken billigere. Et alternativ ville naturligvis være, at forlænge perioden, hvor en STM box er påkrævet.

Men der er altså spændende ting i horisonten...

/Lasse

* Banedanmark har meldt meget klart og præcist ud, og dialogen er faktisk fin. Der er bare ikke rigtig nogle operatører/leasingselskaber, der tør bestille endnu, fordi tidsplanerne stadig virker meget optimistiske.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak