Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Frederiksværkbanens bogievogne - NYE billeder!

af L.H. Jensen, 25/3 2011, 08:59 (4782 dage siden) @ UTJ

Jo, men det er fup og svindel. Den slags "forbedringer" har intet med bevaring at gøre.

Men noget I kunne gøre noget ved er at forsyne den med de rigtige puffer, dvs cylinderpuffer med STORE skiver - som jo var så uendelig typisk for B 50-55.

Men i øvrigt tak fro oplysningerne. Jeg skal nok huske at skrive krydsfinérrvandalismen ind i historien. Skal det uoriginale blå BHS/Bn-plyds også nævnes? Og lampestederne som står i blankt kobber, som de aldrig har set ud?

Tro mig. Det er ikke for at være ond - jeg kender til vognens tilstand, dengang den blev gjort klar. Men der burde lægges en plan for at den hen ad vejen blev lidt mere tro mod dengang den trillede mellem Hillerød og Hundested :-) Det er i øvrigt noget mange veteranbaner burde gøre (det med planen), for så kunne køretøjernes autencitet gradvist hæves uden at det blev til hovsa-løsninger, baseret på udvalget i den lokale Silvan.

Kære UTJ!
Du er velkommen til at mene og skrive præcis, hvad du vil ...
Der vil kunne skrives lange akademiske afhandlinger om veteranbanernes - og museernes "bevaring" af materiel og om prioritering af dokumentation og forskning kontra formidling (og praktiske og økonomiske muligheder), men ved MHVJ har vi det helt fint med den nuværende beklædning af B 51. Den oprindelige fyrrebeklædning var angiveligt kassabel og skulle under alle omstændigheder udskiftes. Og skulle nogen på et tidspunkt få lyst og råd dertil, kan man uden videre blot fjerne beklædningspladerne og montere nye brædder; ingen historisk "substans" er gået tabt, med mindre de rådne fyrrebrædder da skal betragtes som sådan, så "vandalisme" er nok et vel stort ord at bruge. Men for "formidling" af HFHJs bogievogne til veteranbanens gæster og jernbaneinteresserede bredt set vil fyrrebrædderne ingen forskel gøre.
Sædebetrækkene i i 1. kl. kupeerne var en pragmatisk løsning baseret på de økonomiske realiteter, men det oprindelige betræk sidder stadigvæk inden under netop for at man sidenhen, når der er mulighed for det - du er velkommen til at bidrage ... - kan lade sæderne betrække rigtigt.
Om lampestederne skal males eller forblive som de er, må være op til de næste, som skal male loftet i vognen.
Og mht. pufferne, tja i vognens sidste HFHJ-år havde den lige-afskårne cylinderpuffere, men de blev bevidst fravalgt ved renoveringen, der bl.a. omfattede helt nye pufferplanker. Skulle du tilfældigvis vide, hvor der ligger et sæt HFHJ-bogievognspuffere med store runde plader, hører vi da gerne fra dig.
Som sagt; skriv hvad du vil - det er så meget lettere at sidde i sit elfenbenstårn være frelst og bedrevidende end selv at skulle løse opgaverne og udfordringerne ;-)
God weekend!
Mvh
LH


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak