Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Endestationer og rangerområder (Jernbanen i dag)

af 1993matias ⌂ @, KH, tirsdag 30. november, 2021, 14:49 (258 dage siden) @ TogNewbie

Kære alle,
Jeg har længe fulgt med herinde, uden at have en bruger, da jeg eeeeelsker tog.
Indtil videre har jeg bare dyrket min interesse alene, men jeg kan jo se, at jeg kan lære meget af jer, der allerede er eksperter indenfor området.

Til sommer vil jeg rejse rundt i Danmark med tog i 3 uger og i den forbindelse har jeg et par spørgsmål, som jeg håber I kan hjælpe mig med :)

1. Findes der en oversigt eller liste over rangerområder/endestationer i DK, hvor jeg kan se flere modeller på ét sted?

Der findes ikke en oversigt, men Danmark er ikke så stort igen. Fredericia er nok der, hvor der passerer flest forskellige tog.

3. Er der nogen af jer, der ved om man skal kende nogen, der kender nogen, for at få en tour - eller er det helt umuligt?

Jeg antager, du mener en tur i førerrummet, mens toget kører. Det er ikke tilladt, desværre.

4. Jeg sidder nogle gange bare på en af gennemkørselsstationeren og kigger og mediterer lidt.
Jeg er jo klar over, at alle tog har litranumre, men er der steder, hvor man kan læse mere om disse og forstå dem bedre?

Du kan kigge lidt rundt på Jernbanen.dk og læse om de forskellige numre. Danske togtyper er inddelt i litra (f.eks. ME, EB, ER), som så har nummerserier (f.eks. 1500, 3200, 2000).

5. Kan man ud fra disse numre, regne ud hvor et tog kører hen?
Eksempel: Jeg sidder på Struer station og ser et regionaltog med et speficikt nummer forlade stationen.
Jeg kan selvfølgelig kigge i køreplanen og se, hvor det kører hen, men kan man også udefra nummereringen regne dette ud?
Offentliggør DSB eller andre hvilke litra, der kører hvilke ryter?

El-tog kører selvfølgelig kun der, hvor der er køreledninger. Udover det kan man jo sige, at en IC3 i Struer kun kører en vej: Mod Fredericia.
Hvis du derimod tænker på tognumre, så er der 100% system i det. Alle regionaltog mellem København og Kalundborg hedder (som udgangspunkt) 15xx (f.eks. 1515 eller 1547). Arriva har typisk tognumre 5000-5999, og så videre. Ved ændringer eller forstyrrelser kan der så komme et andet tognummer, der dog ligner det oprindelige: IC 168 bliver måske til 51168 eller 70168.

Jeg håber, det hjalp lidt

--
Mvh Matias Lq
www.tognål.dk - danske slipsenåle og pins med MY, EA, EB, MZ, MA, ME og TME, IC3, IR4, IC4, S-tog SA og MM, Y-tog, Lint 41, IC2 samt fem veterantog. Nu også SJ Rc6 og Snältåget Vectron


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak