Flygtningetog Kolding 1947

af Steffen Dresler @, mandag 29. juni, 2020, 14:50 (5 dage siden) @ Ventrikel

Problemet med Bornhold var den simple, at øen var glemt da de allierede "delte" Europa ved Jalta-konferencen. Der var således ikke taget højde for at der lå en dansk ø midt i Østersøen (eller som på russisk "Fredens hav"!).
Krigsmarinemæssigt hørte Bornhold under "Flottenkommando Kiel" og lå således i den "Vestallierede zone". Bl.a. DERFOR mente kommandanten på Bornholm ikke, at øen var Russisk interesseområde, ligesom jeg er helt sikker på, at INGEN havde lyst til at overgive sig til russiske styrker. Og da der ikke var allierede enheder tilstede på Bornholm, man havde rigeligt med at få besat Nordtyskland og ræsede i ordets bogstaveligste forstand mod N. "Befrielsen" den 5. maj af Danmark med nogle få "skrap sammen soldater" smidt i et Dakota transportfly fra en egentlig tilfældig faldskærmsenhed, der var tilrådighed, var en "flagwaving operation" for at markere for russerne, at de skulle holde fingrene væk!
Den engelske Arme var helt klare over at russerne nok ikke var til sinds at overholde noget som helst, hvorfor de også her i hast sendte et kompagni fra en Canadisk faldskærmsenhed pr. hjultransport (efterfulgt af nogen panser) mod NE fra området omkring Lüneburg op til Østersøen ved Grevesmühlen og Wismar på hovedvejen mod Lübeck og blokerede denne. Og da de meget overraskede russiske opklaringsenheder blev stoppet af canadierne fandt man ud af, at deres mål var Lübeck først og............
Der er i min optik ingen tvivl om, at de få faldskærmssoldater, der landede i Kastrup og de canadiske ved Østersøkysten, nok har haft mere betydning for Danmark (og Vesteuropa) end vi ved.

Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Kongerejsen 1908
Kongerejsen 1908
I sommeren 1908 rejste Kong Frederik den 8., Dronning Louise og deres tre børn med tog til Jylland, hvor de besøgte en lang række byer. Lars Christensen har i Rigsarkivet fundet DSBs interne korrespondance, samt flere avisers dækning af begivenheden.


 Læs artiklen 

Danske privatbaner

Læs historien om:
Privat Banen Sønderjylland
DB Cargo
Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen