Legoland-toget - nye oplysninger

af Niels Buch, 22/8 2020, 11:54 (1345 dage siden) @ ThomasHansen

Hej

Det er nogen tid siden vi havde fat i denne tråd, men nu er der dukket nyt op, fra en måske lidt uventet kilde, nemlig en Lego-byggevejledning.

I 2014 udgav Lego et særbyggesæt af Legoland-toget (sættet forhandles nu til vilde priser på nettet). Byggevejledningen kan man finde på nettet bl.a. her: Byggevejlening

På allersidste side er der en længere fortælling om Legoland toget og dets historie, og det er en noget anden historie end den jeg var kommet frem til, da jeg indtalte speak på min DVD ”På smalle spor gennem Danmark del 3”.

Ifølge byggevejledningen starter historien om Legoland toget i starten af 60-erne, med Gotfred Kirk Christiansen ide om at bygge en Legoland park, hvor der skulle være et tog der kunne køre parkens gæster rundt i parken. Planerne gik i første omgang i vasken.

I 1967 bliver en af Lego’s designere (Dagny Holm) bedt om at lave et Lego-tog der skal køre rundt i Tivoli i København. Toget har åbenbart kun kørt i Tivoli i 1967, for ifølge byggevejledningen bliver toget allerede i november 1967 sendt til New York for at promovere Danmark i varehuset Macy’s Thanksgiving parade.

Da Legoland åbner i 1968 har man lavet en kopi af Dagny Holms gummihjuls-tog, men nu til rigtige skinner. Så toget fra Tivoli er altså ifølge byggevejledningen ikke det samme som det der kørte i Legoland.

De nuværende tog i Legoland i Billund skulle ifølge byggevejledningen stamme fra den kortlivede Legoland park i Sierksdorf i Tyskland. Dette passer måske godt med at ifølge mine oplysninger skulle de være bygget af Knudsen og Højrup i 1972 (parken i Sierksdorf åbnede i 1973 og lukkede igen i 1976).

En sjov oplysning i byggevejledningen er også at toget oprindeligt skulle have kørt den anden vej rundt på banen i Billund, men grundet en bakke som toget havde vanskeligt ved at kommer over, vendte man kort før åbningen retningen, med det til følge at vognene skulle bygges om (da der kun er døre til den ene side).

Nå men summasummarum, så er der altså nyt om togene, så jeg skal da dybt beklage at jeg formentlig er kommet til at sige noget forkert på min DVD, men sådan er det jo. En trykt avis er jo faktisk også historie i det øjeblik den udkommer….

Hilsen
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak