01 1066 Med fuld damp på Jalta konferencen mv.

af Steffen Dresler @, onsdag 07. april, 2021, 12:56 (11 dage siden) @ Hans T. Møller

Kære Hans

Ganske interessant stykke papir som nok ikke helt var ”forhandlet” med god vilje fra de vestallieredes side, hvor nok Roosevelt var den mest diplomatiske. Det fortjener at blive læst af alle. Så tak for henvisningen!
Stod det til Churchill og visse amerikanske chefer, skulle russerne sendes tilbage til 1939 grænserne ”med tak for hjælp”, derfor tyske enheder i Danmark og i Norge (bl.a. Luftwaffe og Krigsmarinen) under egen kommando ind til ca. juni 1945.
I dette papir og det senere fra Potsdam stod ikke noget om ”fri ret til voldtægt” i ca. 30 dage i Berlin, annekteringen af hele østeuropa, tilbageholde tyske krigsfanger under slavelignende tilstande i næsten 10 år i Sibiren med tusinder døde og man kan blive ved.
I stærk kontrast stod de Vestallieredes (dog et lidt tøvende Frankrig) tænkemåde og handling med, at Tyskland skulle bringes på fode igen, så landet hurtigst muligt kunne klare sig selv og derved undgå en bommert som med Versailles-traktaten efter 1. verdenskrig, der lå alt andet lige lagde kimen til 2. verdenskrig.
Derfor skulle alt tysk jernbanemateriel i bl.a. Danmark (mærket som ejet af de tyske rigsbaner) tilbagesendes til Tyskland, hvilket jo skete med ganske få undtagelser, 5 lokomotiver og tre vogne.
Tak igen for henvisningen!!
Med venlig hilsen

Steffen Dresler


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Jernbanebøger

Frygt og fascination

Frygt og fascination
Pris 230 kr.

Læs mere
Asynkronlokomotiver
Asynkronlokomotiver

Tomas Larsson har udarbejdet denne rapport på svensk (i PDF-format) om anvendelsen af asynkrone motorer i danske, svenske og tyske lokomotiver. Under 1977 provkörde den norska statsjärnvägen (NSB) och den danska statsjärnvägen (DSB) en ny lokomotiv type DE 2500.

Læs mere

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med takCopyright © 2021 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen