Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Driftskobling af fremtidens togsæt (Jernbanen i dag)

af andersj, Aalborg, 21/11 2015, 10:49 (3079 dage siden) @ ulca


Som andre her i tråden har nævnt ser det ud til at overgang mellem to sammenkoblede togsæt ikke bliver muligt/tilladt med de nye krav.
Og dog, så længe der bruges togsæt bygget før de nye regler (tsi) træder i kraft, så kan man snige sig uden om. Så i princippet kan vi "bare" fortsætte med IC3 og ER4. Men om den så "går" hvis man f.eks. skifter motor og gearkasser på IC3 så det kan køre måske 200 km/t eller mere (eller hvis det skal være elektrisk, opgraderer den elektriske udrustning på ER4 til mere end f.eks. 200 km/t), det ved jeg ikke.

Hvis man skulle have en rimelig fleksibel løsning kunne man f.eks. anvende togsæt af en fast størrelse til hverdag, som kører samlet f.eks. København - Odense med et togsæt pr destination. Men til de store rejsedage kan de enkelte togsæt deles om et antal ekstra vogne kobles på, så til hverdag har man f.eks. sæt med 4 vogne men så til f.eks. hjul kan de så udvides til 6 eller 8 vogne. Den løsning har DB brugt ved de to første generationer af ICE, og det skulle have fungeret fint.
Naturligvis vil en sådan løsning kræve at man har det fornødne antal ekstra vogne, og plads til disse, men det burde kunne klares.

Spørgsmålet er om der er behov for gennemgang mellem togsættene? Hvis man har 5-6 vogne pr. togsæt så er der hverken behov for at personale eller passagere kan skifte mellem togsæt undervejs.

Mht. op og nedformeringer af ICE1/2 så bliver der kun pillet en vogn væk hvis den er defekt og man ikke har en reservevogn. Det sker sjældent og kræver en tur på værkstedet. Man op og nedformere ikke fjerntogene med enkelte vogne i daglig drift (kun et helt togsæt) og på store rejsedage (fredag+søndag) kører der ekstra IC-tog med ældre vogne som man har i reserve.

At bestille et togsæt med mulighed for at koble flere vogne på ved store rejsedage er ikke realistisk. Det vil være meget billigere at køre med de ekstra vogne hele ugen fremfor at skulle rangere vognene ind og ud af stammerne hver weekend.

--
Mvh Anders


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak