HJÆLP til identifikation af industrimotorlok (5 fotos)

af Niels Munch, 5/2 2020, 01:53 (1488 dage siden) @ Niels Munch

Go' aften i Forum,

Her på "Spor 2" knækkes vel 99% af de stillede gåder, hvad enten stilleren kender svaret eller ej. Så meget desto mere udfordrende er det, når en endelig løsning ikke nås.

Det er tilfældet i denne sag om det futuristiske industrilok, angiveligt fotograferet ved Anton Hansens værksted i Sakskøbing, hvor vi står med en ubekræftet teori. Lokalarkivet har - efter min forespørgsel om evt. flere billeddata - fjernet billederne fra arkiv.dk (!).

I håb om nyt "skred" i sagen, sætter jeg billederne her igen, først "Jens Lyn-loket":

[image]Billede nr. B64.

[image]Billede nr. B65.

[image]Billede nr. B66.

Der er en teori om, at det kan dreje sig om loket fra købmand P. Hansens grus- og stengrav i Sakskøbing:

[image]Motorlok i P. Hansens grusgrav 1963. Fotograf: Henrichsen, Peter. Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv - Billede nr. B20108.

..... men den teori er altså endnu ikke bekræftet.


Om det Pedershaab-lignende lok foran Anton Hansens forretning:

[image]Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv - Billede nr. B67.

..... har Peter Andersen, IBK, oplyst:

"Der er tale om et af Hoffmanns hjemmebyggede lokomotiver med Bur-Wain motor. Det var større end et normalt Pedershaab lokomotiv, og i alt blev bygget 6 stk. i 1942-1946 (nr. L 30 - L 35). Formentlig er det af lokomotiverne fra remisebranden i Maribo, der er blevet repareret i Sakskøbing [og/eller fået påmonteret gengas-anlæg*].
Ligesom Carl Nielsen i Fruens Bøge har Hoffmann & Sønner fået leveret dele (bl.a. akselkasser ) til deres hjemmelavede lokomotiver under krigen.
Ved remisebranden i Maribo 1944 fandtes der bl.a. 6 lokomotiver, hvoraf ét var leveret en uge tidligere fra Hoffmanns værksted i Brabrand."

*Min tilføjelse.


Bedste hilsener
Niels


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak