Sjællandsk kupévogn i Jylland

af Jens Bruun-Petersen, 20/11 2020, 22:38 (1266 dage siden)

Blandt dagens billeder finder man DJ 92 i Aalestrup ca. 1920. Første vogn efter maskinen er en kupévogn med fem kupéer - og en åben dør, der viser en polstret sofa i den højre kupé.
[image]

Til venstre på vogntaget ses resterne af en "kalechebremse" af den type, der blev brugt på Sjælland. Det er typisk for kombinerede II & III kl. kupévogne af sjællandsk type, at de to II kl. kl. kupéer var placeret ved gavlene. Jeg gætter på, at der er tale om BE 486-511, bygget 1870-1879 forskellige steder. 13 af vognene havde skruebremse ved den ene gavl.

Sjællandske vogne var åbenbart mere på visit i det jyske, end jeg havde forestillet mig. Angivelser af vognene placering i værkstedsområde optræder først i driftsmaterielfortegnelserne fra 1923, så det hjælper os ikke ved billedet fra Aalestrup eller billedet i "Danske Personvogne", side 12, hvor en sjællandsk Ca indgår i et tog i Bramming omkring 1890. Er der andre, der har gjort tilsvarende iagttagelser?
Venlig hilsen
Jens


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Med P 917 over Sjælland
Med P 917 over Sjælland

Lars B. Christensen har igen været i avisarkivet og har fundet denne levende beretning i Dagens Nyheder en søndag i 1935. I artiklen beskriver journalisten, hvilken oplevelse det var, at køre med på maskinen fra København til Korsør.

Læs mere

Jernbanebøger

Med tog gennem Europa

Med tog gennem Europa. Pris 180 kr.

Læs mere
ContecRail

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak