Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Frit billetsystem (Generelt)

af Morten Flindt Larsen, 16/5 2018, 16:27 (2172 dage siden) @ UTJ

Men nu bruger man mobiltelefonen - rejsekortet er forældet som system

Mobilløsninger har man spået de sidste 10 år. Der kan sidde en NFC-chip i mobilen, som så skal aktiverer en stander; fumlebetjening med indtastning dur ikke, alene af den grund at et vist "kundesegment" så kun betaler, hvis de øjner en billetkontrollør. Derfor skal der ved tog være tvunget check ind før ombordstigningen, i busser når man passerer chaufføren.

For min skyld kan man godt gøre det med en mobiltelefon, men mobiltelefoner kan ikke stå alene, hvilket erfaringer fra udlandet f.eks. Kina viser.

Det er - for de der gerne vil kunne læse sig til, hvilken billet de har - også muligt at lave papirbilletter, som man kan tjekke ind på rejsekortstanderne, men problemet er, at de både er uforholdsmæssigt dyre at fremstille og at de ligesom gammeldags billetter ikke er særlig miljøvenlige.

Hvis man alene fokuserer på at tænke teknisk, så kan Rejsekortet være en standerløs app på mobilen, hvor man så checker ind og ud med GPS, der registrerer positionen. Det giver så bedre muligheder for at køre gratis, når der ikke er kontrol med toget. GPS-positionen vil da ved indcheckningen, når der lejlighedsvis kommer kontrol, pudsigt nok altid være et punkt "lige efter den sidste station inden kontrollen kom". Folk har det jo med at springe på toget i sidste øjeblik uden at checke ind på stationen.

Så kan man jo naturligvis sætte flere kontroller på togene og begynde at bemande regional- og fjerntogene, men lønkroner er dyre, og vi har jo ikke slavearbejdskraft til rådighed. DSB's bestræbelser er de sidste 20 år af samme årsag (lønkronerne) gået i retning af stikprøvevis billetkontrol på alle strækninger. På S-banen er der korte afstande mellem stationerne, så her kan kontrolpersonalet hele tiden kan skifte tog. I regional- og fjerntrafikken vil et fast billetkontrolhold bare komme til at sidde og trille tommelfingre, når de har gået toget igennem, indtil de skal skifte til et modgående tog - hvis der ellers er et sådant de første 20 minutter. Det dur ikke.


Med venlig hislen
M:-)rten


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak