Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

AM-stationer på enkeltsporede strækninger vest for Storebælt (Jernbanen i dag)

af L.H. Jensen, 24/10 2011, 21:32 (4568 dage siden) @ Thomas Boberg Nielsen

Der er ikke noget der hedder "AM-stationer".


Vi er enige om, at der ikke er noget, der hedder AM-stationer. Hvis udgangspunktet er, at der kun findes den slags stationer, der er nævnt i autoritative kilder som f.eks. SR.

Men:

Der findes en lang række "stationer", som aldrig/næppe er blevet entydigt defineret, men som "i jernbanekredse" er (aner)kendte betegnelser - f.eks.:


Man kan så diskutere om begrebet "AM-station" er lige så (aner)kendt som f.eks. "landstation".

Med venlig hilsen

Thomas Boberg Nielsen

God aften!

Her er der basis for lidt "korrektur", for det, der indledningsvis spørges til er simpelthen "Automatiske mellembloksignaler" (Underforstået: på fri bane). Og i de nævnte tilfælde, dvs. på enkeltsporede strækninger, har der aldrig været tale om "AM-stationer".
Men der har faktisk indtil for ikke så mange år siden helt officielt eksisteret et endda betydeligt antal "AM-stationer" på dobbeltsporede strækninger; her var tale om tidligere togfølgestationer, der i forbindelse med overgang til fjerstyring (startende med den fynske hovedbane i 1957) blev indrettet på en særlig måde, således at de i det daglige fungerede som blokafsnit (med AM-signaler) på den fri bane, men så de (så vidt som jeg har ladet mig fortælle) i særlige situationer kunne betjenes manuelt og således fungere som stationer. Nogle havde endda nødtransversaler, og AM-stationerne var endda optaget i Tjenestekøreplanerne.
Begrebet AM-stationer forsvandt fra SR mv. for vist omkring en halv snes år siden, men de kunne findes i TK længe efter - nogle måske endda stadig :-)

Så altså: det er i orden at tale om "AM-stationer", man skal bare bruge betegnelsen korrekt. Og emnet for denne tråd er altså IKKE AM-stationer, men blot almindelige AM-signaler ...

Mvh
LHJ


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak