Avatar

Sidste plandamptog

af Morten Flindt Larsen @, København K, fredag 10. januar, 2020, 09:23 (901 dage siden) @ Morten Flindt Larsen

Så mangler vi lige at få fundet ud af, hvorfor der på f.eks. jernbanen.dk under N-maskinerne står, at N 207 kørte sidste plantog med damp den 30. maj 1970.


Hej Vigand,

Det må skyldes en sammenblanding af begreberne. Ved DSB ophørte ordinær dampdrift med hvad dertil hørte af administrative og værkstedmæssige ting, kulindkøb og den slags formelt 30. maj 1970, mens sidste plandamptog kørte allerede 15. maj 1970.

Det var så 2. Distrikt, mens ordinær dampdrift i 1. Distrikt, altså øst for Storebælt, ophørte i 1969. Kendes datoen herfor og kendes datoen for sidste plandamptog i 1. Distrikt?

Hejsa,

Adspurgt gennem min høresnegl kan jeg oplyse, at det blev meddelt af DSB til pressen, at det var køreplanskiftet, som var den formelle skæringsdato. Jeg har ikke været nede i den interne sagsbehandling, men jeg ser ingen grund til at tro, at DSB har har slynget en dato ud til medierne. Det er lidt analogt med, at Vojens - Rødding strækningen på HAJ officielt blev nedagt den 30. november 1938. Den 30. november var trafikken på strækningen imidlertid indstillet på grund af snefald, så sidste tog på strækningen kørte den 29. november 1938 og strækningen blev så nedlagt den 30. (eller fra og med den 1. december, om man vil). eg mener, at det er væsentligt at kende også de administrative datoer, for det administrative apparat for dampkørslen blev jo opretholdt, selv om der ikke var lokomotiver ude at køre.

Hvornår kørte i øvrigt det sidste plandamptog på Holbækbanerne? Jeg mener, at der på HTJ blev fremført nogle plantog med HTJ G 625 i begyndelsen af 1970'erne. De var godt nok mest lagt an på jernbaneinteresserede, men de var dog plantog, som almindelige rejsende også kunne benytte, og ikke særtog. Ved nogen noget om det?

--
Med vanlig venlig hilsen
Morten F. Larsen

En pessimist ser en mørk tunnel.
En optimist ser lyset for enden af tunnelen.
En realist ser et godstog.
En lokomotivfører ser tre idioter, der står midt i sporet og stirrer tomt frem for sig.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak