Ældre signal ved Nørrebro st.

af Erik V. Pedersen ⌂ @, Ballerup, tirsdag 24. september, 2019, 02:25 (372 dage siden) @ Henrik Hansen

I filmen 'Altid ballade' fra 1955, der foregår omkring Nørrebro station i København, ses ganske kortvarigt dette AM-signal.

Dagslyssignalet ligner ikke nogen af de kendte typer fra den tid, men kan være en tidlig type fra S-banens indvielse i 1934, jeg synes bare ikke jeg er stødt på den udgave før.

[image]
Fra filmen 'Altid ballade' (Nordisk Film, 1955)

.
--------------------------
.

I forbindelse med mit modelbyggeri af Nørrebro S-station er jeg tidligere stødt på lignende, afvigende signaler (baggrundsplader).

Som stor dreng (før min senere ansættelse ved DSB) kørte jeg -først i 1950´erne- mange ture i førerrummet på diverse S-togsstrækninger, heriblandt naturligvis også "F-linien", Frederiksberg-Vanløse-Hellerup.

Det var altid spændende at komme fra Vanløse til Nørrebro station og se det fremskudte signal for Lersøen, der var monteret på elevatortårnet til højre i kørselsretningen. Det lyste klart og tydeligt (grønt eller brandgult) lige ind i øjmeme på elektroføreren og hans "assistent".

Ved modelbyggeriet var dette signal noget af det første, der blev bygget og "løst" monteret på elevatortårnets side.

En dag nævnte jeg det for en særdeles meget vidende "signalmand", der svarede med et for mig ukendt (ubemærket) svar: Er du klar over, at det var anderledes end de senere daglyssignaler ? Nej, --det var jeg ikke. For mig var det -dengang- kun et fremskudt signal -- brandgult eller grønt lys.

Jahhhh, men det var højere end de senere signaler. Baggrundspladens højde var som et senere fremskudt signal med tre lanterner (uden at have det). Øverst sad de almindelige to lanterner (brandgult/grønt) og derunder "et stykke med bart". Så man på baggrundspladens bagside, var der monteret en "ledningsdåse" på underste plads.

------------------

Ser man på Gunnar W. Christensens hjemmeside: tog-billeder.dk Danmark - DSB - S-tog - 1. generation - linie F kan man finde et ældre foto af stationsbygningen/elevatortårnene, fotograferet fra sammenløbet Nørrebrogade/Mimersgade (ved datidens pølsevogn). Her ses signalets bagside "rimelig tydeligt". Man aner de "almindelige" tre lampesteder, men: Det nederste er ikke bagsiden af et lampested, men nævnte "ledningsdåse".

Signalet sås også på "Google", Nørrebro station / "Billeder", på et Gunnar W. Christensen-foto optaget fra perronen mod Hellerup, men jeg mener ikke, at det ses pt.

Senere monteredes et "almindeligt" fremskudt signal på elevatortårnet".

Baggrundspladerne ses også enkelte andre steder i datiden, men det må afvente morgendagen.

Erik V.
www.evp.dk

.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne


DSB plakat 1937

DSB plakat 1937
DSB plakat 1937 af
Aage Rasmussen
Pris: 249,- kr.
 Køb 
Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak.Copyright © 2020 Jernbanen.dk - Alle rettigheder forbeholdes - Om Jernbanen.dk - Kontakt redaktionen