Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

En tur til Chile - Humberstone og Santa Laura (Generelt)

af Hans T. Møller, Risskov, 12/3 2019, 08:40 (1872 dage siden) @ Hans T. Møller

Et halvthundrede km øst for Iquique ligger salpeterværkerne Humberstone og Santa Laura. De er bevaret som museer.

Her blev den rå caliche brudt og raffineret, og den færdige salpeter pakket i sække og afsendt, men salpeterværkerne var også små selvstændige samfund, hvor arbejderne og deres familie boede, levede og døde. I Humberstone finder man blandt andet beboelseshuse, en butik, et elværk, en kirke, en svømmepøl og et teater!

Værket lukkede i 1960.

I Santa Laura, der ligger lige ved siden af, er kun administrationsbygningen og en enorm trækonstruktion bevaret. Jeg ved faktisk ikke, hvad den har været brugt til.

Begge værker havde et internt spornet og blev betjent af ”Ferrocarril Iquique a Pintados”. I ørkensandet støder man af og til på sporstumper, men jernbanearkæologi er ikke så let på de kanter, så jeg vil nødigt udtale mig om, hvad der er hvad...

Humberstone og Santa Laura er meget fascinerende steder - skulle jeg udvælge fem seværdigheder i Chile, ville de komme med på listen. Her er et par ukommenterede ”skud” af jernbanemateriel i Humberstone:

I morgen vil vi drage sydpå.

[image]

[image]

[image]

[image]


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Nymølle Skærvefabrik A/S
Nymølle Skærvefabrik A/S

Læs historien om Europas største gravemaskine, 23 hjemmebyggede lokomotiver, 20 kilometer smalspor, en tunnel under Roskilde landevej, Rockwool fabrikken og meget andet godt i denne artikel om Nymølle Skærvefabrik A/S.

Læs mere
DSB MX1027

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak