Jernbanen.dk forum arkiv 2010-2022

Avatar

Billeder fra Frederikshavn Gl. Station

af Carsten B. Thomsen, Frederikshavn, 9/5 2011, 15:17 (4785 dage siden) @ Carsten B. Thomsen

[image]
Postkort fra Stenders Forlag ca. 1963. Sporene på Fredrikshavn G (Sæbybanens station) er væk, så det er fra efter 1962. Det gamle stationsareal og den gamle havnebane ses, og der er intet af den nye station!

Bedste hilsener
Jens Bruun-Petersen


Hej Jens

Tusind tak for flere dejlige billeder fra dengang.
Luftfotoet må stamme fra tiden efter 1968, for min (nat)arbejdsplads Hotel Jutlandia ("højhuset" i midten af billedet) indviet i 1968 (byggeriet blev påbegyndt i 1967).
Tilsvarende må det være fra tiden før 1978, for på billedet findes Bech's Hotel i Jernbanegade stadig (på Thomas's billede fra Jernbanegade, fra 1978, er Bech's Hotel th. i billedet netop revet ned).
Interessant at se, hvor "grønt" havnesporet var, versus den asfalt-ørken (Rådhus Allé), der ligger der idag.
Den nye banegård kan ikke ses på billedet af den simple årsag, at det opfyldte område, der sidenhen blev til det nye banegårdsområde, ligger helt udenfor billedet (t.h. - mod nord).
Det er tydeligt at se, hvor propfyldt Frederikshavn Gl. Station var med vogne, nærmest konstant, så hvert eneste spor, også "ude i hjørnerne", måtte udnyttes.
Det gav jo på virkelighedens station rangisterne rigeligt at lave - og tilsvarende på en model af stationen en dejlig masse rangerarbejde.
Billedets opløsning er ikke så høj, så det er svært at afgøre, om sporene på Frederikshavn G er pillet op eller ligger der endnu (?) - men da strækningen Frederikshavn-Sæby blev nedlagt allerede i 1962, så er de her i tiden efter 1968 muligvis allerede pillet op (?).
Hvis du har flere billeder og/eller postkort, du gerne vil dele med os andre, så på forhånd tak :-)

Nå ja, yderligere et par hints til datering:
- Byggeriet af Rådhuset er endnu ikke påbegyndt - det skete først den 3. april 1975 (og byggeriet stod færdigt 30. november 1977)
- Rimmensgade 12 står endnu - det blev så vidt jeg ved/husker revet ned omkring 1975/1976 (?). (På Georg's udaterede billede står huset endnu).
- Skibsmotorfabrikken Alpha Diesel i Søndergade flyttede til nuværende adresse Niels Juels Vej 15 i 1976 (indviet i juni 1976) - bygningerne i Søndergade stod dog endnu et par år (som Thomas' billeder viser), i hvert fald indtil Havnebanen og Frederikshavn Gl. Station blev nedlagt i 1979 og FDB byggede nuværende SuperBrugsen på Alpha Diesel's gamle fabriksområde i starten af 1980'erne og Rådhus Allé ommertrent samtidigt blev ført igennem til Havnepladsen/E45 via Havnebanens tracé.

Så dateringen kan nu indsnævres til fra 1968 indtil senest 1975.


Hele emnet:

 RSS Feed af emne

Billeder, rettelser og tilføjelser til denne side modtages med tak